Sunday, December 18, 2011

Kepindahan Part 1

Cerita pasal pindah da lapuk kot. Da dua minggu stay kat teluk intan nie ha. Haha. Well, ta kesah la my blog pn kan? Hehe.

Cite setat 4.12, ahad~
  • Pagi tu ayah ta sehat, bangun2 macam pening na pitam. Dr smlm ayah ta sehat. Sian ayah, penat pikir pasal na pindah kot. Ayah da order nasi lemak kat makcik jual nasi lemak. Ayah na amek tapi ta larat. Ta bagi pulak ak or mak amek naik moto. Risau mungkin. Tgg la org dtg sikit-sikit and kawan mak pn datang. Mak pegi amek nasi lemak tu dengan kawan die naik moto. Orang ramai da datang tolong. Lori pn sampai. Total lori dua; satu besar sket and satu kecil sket. Setat la mengangkat barang-barang. Nasib baik ramai kawan mak and ayah datang tolong kami. Kalau ta, mane lalu na angkat berlima. Thank you, jasamu dikenang. *Macam wish Selamat hari guru pulak* XD






  •  Rumah pon kosong suda. Sume orang dijemput makan nasi lemak, and ad kuih and air kawan-kawan mak bawak. Rase pilu je tgk rumah tu da kosong. Eventhough duduk rumah quarters yang ta sebesar rumah orang lain, rase na tinggal tu sangat perit. 10 tahun duduk kat situ. Seronok duk situ even macam ta bergaul dengan orang sbb ade satu jiran je. Haha. So many memories there. Membesar kat situ. Sape ta sedih, air mata bergenang je. Well, life must go on where ever you go, rite? :')
 *Juadah utk orang yg menolong pindah*

*My own bicycle yg da rosak sket akibat keganasan cuz's. Tapi ade jugak orang na baiki and bagi anak die pakai. Hello bicycle, be good to ur new owner okay* :')

 *Kosong gileee*


 *LOVE all these stickers. Tapi takan na cabut bawak ke rumah baru plak kan. Bia je la kat situ. Moga tuan baru suke. Tapi kalau technician bujang masuk, agak-agak mereka simpan atau buang? Haha. Btw, jam tu pecah atas sbb terjatuh. So tinggalkan je la.* XD




*Menunjukkan yg rumah sudah dikosongkan!*

  • Abes je sume makan, lori pn na gerak sbb risau hujan n dorang kne balik kk balik kan. Ayah ta larat na bawak kete. Ak n kaklong ta dilepaskan bawak. Ayh mintak tlg paklong bawakan tp dorang na balik gerik balik. Luqman(cuz) boleh bawak, tp die kne jd co-pilot her dad plak. Haha. So, yg tinggal 'bakal menantu ayah/bakal abg ipar kami(insyaAllah)' yang bawakan si Lina. Nasib baik ade yg bley diharapkan. Eventhough ad Lina, ak snd ta dpat naik kete snd sbb barang da penuh kat seat blakang skali. So, ak tumpang pakcho pny kete la. Hehe.

 *Rumah da di kunci*


 *Kwn ayh yg dtg menolong*




 *Mia yg terpisah dengan umi die sbb na tuisyen dengan maklong*


 *Selalu rumahku syurgaku. Now, rumahku kenanganku. HAHA!* :D

  • Kami bertolak dr kk dlm kol 12 mcm tu. Sampai teluk intan dalam kol 2ptg. Da ade pak sedare datang na tlg. Adik bradik ayah ade 10 orang n ramai laki. So ramai la pak sedare datang. Thank you for da support and help bloody's. Hehe. So, rumah yg kecik itu dipenuhi dengan barang. Rumah di kk lg besar drpd rumah di teluk intan ni. Hari tu ade orang jual tanah and rumah dekat bidor, mmg dekat dengan kampung mak. 140ribu. Ayah da beminat, kami pn da berminat. Ayah mgkn na mintak kurang sikit. Kol la ustaz tuan pny tanah tu. Tup tup da ade orang na buat loan na beli. Adoi~ Melepas la. Tu yg duk dulu kat rumah dua tingkat ni (penah duduk pn tyme kecil-kecil dulu, jiran pn da kenal). Kalau tade tanah da, mgkn rumah ni disambungkan lagi bagi besar sket. Tgg kaklong kawen la cmne. So, ramai la orang mengangkat barang, mmg sume orang kerah keringat n laju gile dorang buat keje. Nseb bek ramai lelaki yg datang menolong. Abis angkat barang yg masih not-in-the-right-place-and-berterabur-tatau-na-letak-mane, kami sume pn makan makanan yg dimasak oleh opah mak and opah ayah. Maktam bawakkan ais. Makan dengan kenyang! :D



 *Barang masih bersepah lagi hokay. Pindah kan, stended la* XD

  • Lepas makan, yap(pak sedare yg sebaye/adik mak) kerah tenaga bawak almari2 besar naik ke tingkat atas. Haha. Macam-macam care die gunakan. Osem ah. Nseb baik dorang sume kreatif. So, dapat la bawak almari yg besar-besar and tinggi-tinggi. Phew~ Penat betol. Habis sume da clear sket(sket je la) yap n kakcik na kuar. Ak n luqman na follow. Rupenye dorang na pergi beli kek sempena besday bulan 12. So, pegi la secret recipe. Beli ceklat indulgen, eskem, kon, air f&n. Balik rumah, makan ramai-ramai. Mmg best la. Oh, tyme tu tinggal sedare belah mak. Sedare belah ayah sume tunggu kat kampung ayah(rumah opah). :)

 *Okay lupe rotate. Malas na hapload lain. Btw, name kat situ ade dua je. Padahal 4 orang besday bulan 12. Layan* ;)



  •  Lepas maghrib sedare-sedare sume balik ke rumah masing-masing. So tinggal kami family saje kat umah tu. Ak n kaklong na pegi umah opah. Since ayah ta bape na larat bawak kete lagi, kami soh along nany amekkan kami kat sini. Na bersame bergelak ketawa kat rumah opah. Rumah masih bersepah ta abes kemas ada hati na pegi jalan. Tape, sementara masih ade sedare tyme tu. Na jumpa ank kazen si wawa yg cumil. :))

Okay, ni baru part 1. Nanti la sambung part 2. Penat! =.="


By,



2 comments:

cahayataqwa said...

huhu...xdpt dh ak nak lepak2 kt umh ko koon...buai tu pot kenangan kita suka lepak2 and sembg2 dgn ko..amek ko g kuela dah xbole dah..huhu.sedihnya pedih dan pilunya hati nie...semoga ko x lupa ak kt KK nie...dan semoga bahagia dan melakarkan kenangan indah di rumah baru...tapi akk tetep nak g sana suatu hari nnt...nak lepak2...hehehe syg ko sgt2...muah..muah

Niessaa said...

ninis : tu la.. buai tu pn da ade kat teluk intan skang. Meh dtg cni kite lepak kat cni plak. ajak dekya skali.. Syg ko jugak.. Muahxs~ :)